На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана

...
 На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана

 На този стадий Истанбулската спогодба не може да бъде утвърдена – с принуждение не можеш да приемеш документ против насилието. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „ Панорама “ по БНТ . Йотова регистрира, че първата година на „ Дондуков “ 2 е година на упоритости и на доста работа.
Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към конкурент, Йотова съобщи: „ По-скоро е угриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов представител “. „ Спомняте ли си времената при започване на прехода. Можехте ли да си визиите една полемика в Народното събрание каквато е през днешния ден – като жанр, темперамент? Не ви ли се коства, сякаш в този момент прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази мощ на доводите, причините, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде постоянно чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър индикатор за една парламентарна република “, изясни Йотова.

На въпрос към кого е рецензията – към ръководещото болшинство или към всички, в това число и към Българска социалистическа партия, вицепрезидентът разяснява: „ Критиката е към всички. Но главната отговорност е на тези, които ръководят, те за задават дневния ред, те задават тона “. По думите й не трябва да се усилва равнището на съмнение в политическата система в България, което е прекомерно ниско.

Относно това, че може би споделя това, тъй като е произлиза от Българска социалистическа партия и поръчител президентът „ да не кривне “ от линията на Българска социалистическа партия, Илияна Йотова посочи: „ Не мога да бъдат поръчител на никой, даже и на президента. Проведохме една акция, в която обещахме избрани неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските жители такива, каквито считаме, че са скъпи за нас като хора. Такива, които ни вършат равни с останалите страни, които твърдим, че са наши сътрудници. Обещахме самостоятелност, обществена политика и вършим по този начин, че да изпълняваме обещанията си “.

„ Българска социалистическа партия ми е специфична, и постоянно ще ми е бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. Българска социалистическа партия в последно време потвърди, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут “, сподели още тя и добави, че за тази една година една от персоналните й победи е способността да беседва с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската спогодба, Йотова разясни: „ На този стадий Истанбулската спогодба не може да бъде утвърдена. Имам едно предписание – с принуждение не можеш да приемеш документ против насилието. Изместихме целия спор в една напълно друга посока ”.

„ Беше неточност. Грешката потегли от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има подобен документ. Това разминаване в държавното управление – до ден сегашен не съм чула безапелационни причини от министрите, които са дали своят вот срещу.

Конвенцията беше пакетирана с една друга тематика – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма по какъв начин да се съглася “, добави вицепрезидентът.  “Трябва да са уверени българските жители защо я желаят и какво написа в нея, само че целият спор е преместен в напълно друга посока. Конвенцията е за предварителна защита против домашното принуждение и насилието над дамите. Това е тематика, която би трябвало да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, само че не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види по какъв начин ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните тематики ”, изясни тя.

http://www.mignews.info
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР